MOET ER NOG ZOUT ZIJN?

09 Maart 2013

MOET ER NOG ZOUT ZIJN?

Iederen zit ondertussen vol ongeduld te wachten op de lente en de  Of toch niet? Voor het gemeentebestuur heeft Groen alvast een voorjaarstaak klaarliggen: herbekijk even het winterplan. De fietspaden mochten dan wel snel en netjes geruimd zijn, het sneeuw- en ijsvrij maken van sommige straten hinkte toch achterop.p de gemeenteraad van 18/2/2013 hebben we meer duidelijkheid gevraagd over het strooibeleid in Merksplas. 

Otonnen sneeuw en kilometers ijzel zijn we al vergeten. 

 

Begrijp ons niet verkeerd. We vragen niet om méér te strooien. Daar zit het milieu niet op te wachten. Ook de zuivere woonstraten kunnen best wat sneeuw verdragen, de jeugd zal er niet rouwig om zijn. Maar met dezelfde hoeveelheid zout meer mensen helpen, dat lijkt ons logisch. We nemen de sneeuw- en vorstperiode van januari als voorbeeld. U herinnert het zich misschien niet zo goed meer, maar vanaf zondag 13 januari viel er toen een flink pak sneeuw. De foto's zijn genomen op vrijdag 18 januari, zes dagen later dus.

Is het dan niet gek dat in de Marckstraat (bovenste foto) de weg tot aan het laatste huis blijkbaar volledig sneeuwvrij is, terwijl er op verschillende ontsluitingswegen voor wijken (Schuivenoord, 2° foto) na een week nog zo veel sneeuw ligt? Het strooiplan van het gemeentebestuur geeft bij het strooien voorrang aan heel wat straten in het buitengebied, waar weinig mensen wonen.

Als laatste komen de verbindingsstraten in de wijken aan bod. Zo komen bijvoorbeeld Strikkeweg, Wortelbaan, Egelspad, Eindepoel, Heikant en Hoekeinde - 11 km wegen en ongeveer 330 bewoners - aan bod in de eerste strooironde.

 

Als laatste in het rijtje staan de ontsluitingswegen voor centrumwijken zoals Den Heerd, Den Drank, St. Sebastiaanstraat, Eikelsblok, Schuivenoord. Samen net geen 3 km wegen en ongeveer 620 bewoners. Groen vindt dat er best wat meer in het centrumgebied gestrooid en geruimd mag worden, nog voor de ? vaak zeer lange - wegen in het dunbevolkte buitengebied aan de beurt komen.

 

Misschien blijkt het in de loop van de ochtend dan zelfs niet meer nodig om nog tonnen zout op de lange buitenwegen te strooien. Win-winwintersituatie.

Foto's: allemaal genomen op vrijdag 18 januari / Boven: Marckstraat aan de gemeentegrens / 2°: Schuivenoord-Rozenhofstraat / 3°: Langstraat (doodlopend op de landbouwsluis verderop) / 4°: Taxandria- Renier Sniederstraat