HET PAROCHIEHUIS: HOOG TIJD VOOR EEN NIEUWE ADEM

31 Mei 2012

HET PAROCHIEHUIS: HOOG TIJD VOOR EEN NIEUWE ADEM

Door het nieuwe gemeenschapscentrum, verloor het parochiehuis in de Leopoldstraat zijn functie. Het biedt een mistroostige aanblik, zo midden in het dorp. Groen vindt het de hoogste tijd voor een herbestemming.   Het afgeleefde parochiehuis, dat eigendom is van de gemeente, kost op dit moment enkel geld. Verzekeringspremies, elektriciteit, water en gas, een minimum aan onderhoud. Inkomsten zijn er niet. Zo'n groot gebouw laten verkommeren ? zeker op deze plek - terwijl er geen overvloed is aan ruimte en gemeentelijke financiën, is geen teken van goed bestuur. Toch zijn er heel wat zinvolle invullingen te bedenken. Groen opent graag een paar denkpistes. Wegens de ligging in het centrum wordt het gelijkvloers best voorbehouden voor winkels, horeca of gemeenschapsvoorzieningen, zoals een crèche, of een dagcentrum voor bejaarden. De andere verdiepingen kunnen als wooneenheden worden gebruikt. Groen kiest hier resoluut voor betaalbaar wonen.

"Een plek voor betaalbaar wonen??

Door voor afwisseling te zorgen in de grootte en de inrichting van appartementen, kun je er een geschikte woning garanderen voor verschillende groepen van bewoners (gezinnen, alleenstaanden, ouderen ...). De nabijheid van rusthuis Binnenhof biedt ook andere mogelijkheden, als de privé-uitbaters hierover willen meedenken, tenminste. Op de begane grond kunnen assistentiewoningen komen voor mensen die geen permanente hulp nodig hebben. Indien nodig kunnen zij dan een beroep doen op het rusthuis. Ook bejaarden waarvan de partner in het rusthuis verblijft, zouden hier terecht kunnen.

 

Hoe zie jij de toekomst van dit stukje Merksplas? Heb jij goede ideeën voor de inuvlling van deze plek in het hart van ons dorp? Geef jou voorstel en bekijk de meningen hierover via deze link.