Groen Merksplas schenkt 1000 euro aan vijverproject ‘t Zwart Goor

12 Februari 2014

Groen Merksplas schenkt 1000 euro aan vijverproject ‘t Zwart Goor

Op 30 januari waren de raadsleden van Groen Merksplas (ocmw-raadslid Hilde Hermans en gemeenteraadsleden Simon Viskens en Jef Schoofs) te gast in "Het koffiepotje" van dienstverleningscentrum 't Zwart Goor. De leden en begeleiders van de visclub van 't Zwart Goor hadden er hun jaarlijkse feestje. Hilde, Simon en Jef verrasten hen bij die gelegenheid met een mooie cheque van 1000 euro. Dit geld was verdiend met de quiz van Groen op 13 december vorig jaar. Een beetje achtergrond Dienstverleningscentrum 't Zwart Goor in Merksplas begeleidt en huisvest volwassenen met een handicap. Een 7-tal jaren geleden begon leefgroepbegeleider Mike De Roover, zelf een gepassioneerd visser, met een visclub voor de bewoners. Een succes! Momenteel zijn er ongeveer 30 bewoners die regelmatig gaan vissen. Het gaat dan niet alleen om mensen die in Merksplas op 't Zwart Goor wonen, maar ook van het huis Amanis in Malle.

 

Voor deze bewoners, soms met moeilijk hanteerbaar gedrag, is vissen een ideale activiteit.

Voor deze bewoners, soms met moeilijk hanteerbaar gedrag, is vissen een ideale activiteit. De buitenlucht, de kalmte van het water en het directe contact met de natuur brengen rust en geven ontspanning.

Toch is het niet zo vanzelfsprekend om met deze mensen te gaan vissen. Sommigen van hen zijn niet zo goed te been of zitten zelfs in een rolstoel. Rustig zitten wachten tot de vis wil bijten, is ook niet voor iedereen even gemakkelijk. Gelukkig kunnen de personeelsleden die zich inzetten voor deze buitengewone visclub ook rekenen op de hulp van enkele gemotiveerde vrijwilligers. Zij kennen de kneepjes en handigheidjes die nodig zijn om met resultaat te kunnen vissen en genieten ervan om hun hobby samen met de bewoners van 't Zwart Goor te kunnen delen.

Het vissen zelf gebeurt op verschillende visvijvers in de streek. Op sommige plaatsen mogen de vissers gratis of tegen een gunstig tarief komen vissen. Maar deze vijsvijvers worden schaars. Bovendien is er ook altijd (duur) vervoer nodig om de verplaatsingen te kunnen maken.

En de vijver dan?

Op het domein van 't Zwart Goor ligt een prachtige vijver. Veel Spetsers kennen deze romantische vijver met het mooie boothuisje en de 'boombrug' wel van een wandeling op het domein of van oude trouwfoto's. Toch kunnen de vissers tot nu toe niet op hun eigen vijver terecht. Er zit immers bitter weinig leven in. De overvloedige begroeiing op de oevers, vooral Rododendron, maakt de waterkant onbereikbaar en heeft met de jaren de kwaliteit van het water erg aangetast. Buiten zonnebaarsjes valt er niet veel te vissen. Om te weten wat er allemaal moet gebeuren om van de vijver ook een levendige visvijver te maken, werd er beroep gedaan op geleerde mensen met kennis van zaken. Al snel werd duidelijk dat er heel wat bij komt kijken om het biologisch evenwicht van deze vijver te herstellen: oevers ruimen, waterkwaliteit verbeteren, geschikte planten- en vissoorten inbrengen, enz. Helemaal ideaal zou het zijn als ook de rolstoelgebruikers gemakkelijker de vijver konden bereiken. Dit zal heel wat werk, tijd en dus ook geld vergen.

Financieel duwtje in de rug

Groen Merksplas organiseerde op 13 december een quiz en besloot de opbrengst hiervan aan dit 'vijverproject' te schenken. Door de goede opkomst (meer dan 30 ploegen) en het goede verteer, werd er een mooi geldbedrag bijeen gesprokkeld. Toen de rekening gemaakt werd, was het bestuur van Groen Merksplas dan ook aangenaam verrast.

Op 30 januari hielden de vissers van het Zwart Goor hun jaarlijkse feestje in "het Koffiepotje", een gezellige ontmoetingsruimte op het domein. De ideale gelegenheid om de forellen die in de zomer gevangen waren te verorberen. Ook ideaal om de cheque van 1000 euro te overhandigen. Nadien schoven Hilde Hermans, ocmw-raadslid en gemeenteraadsleden Simon Viskens en Jef Schoofs met plezier de beentjes mee onder tafel om mee te smullen van de lekkere vis. Speciaal recept van de visclub: gepaneerde forel met? kippenkruiden. Een echte aanrader.

Hopelijk kunnen de bewoners, de vissers en natuurlijk de vissen met deze financiële steun sneller genieten van een mooie maar ook 'schone' vijver op het eigen domein. Dat het geld goed besteed zal worden, is zeker. De eerste werken op het terrein zijn al volop bezig.