PETITIE: strijd mee voor de bomen van de Wolfstraat

SAMEN IN DE BRES VOOR DE DREEF

De werken in Werfstraat, Hazenpad en Wolfstraat zitten in de laatste fase. Elke straat kreeg (na de rioleringswerken) alvast een nieuwe asfaltlaag en de snelheid wordt beperkt. Tot daar het goede nieuws.

De bewoners van de Wolfstraat kregen plots de boodschap dat hun mooie dreef verminkt zal worden. Maar liefst 46 gezonde bomen moeten er aan geloven! Tijdens de werken was aan het licht gekomen dat er te weinig plaats is voor een nieuwe afwateringsgracht - de oude werd intussen dichtgegooid. 


Opnieuw slechte communicatie.

Deze bomenkap was niet voorzien in de oorspronkelijke plannen. Ook met de buurtbewoners werd er nooit gesproken over het verwijderen van deze mooie inlandse eiken. Een fout in de plannen? Vergeten communicatie? Kan gebeuren maar anno 2020 zou dit niet mogen. En het is bovendien niet de eerste keer.


Kunnen de oorspronkelijke bomen dan niet bewaard blijven?

In juni zette Groen nog een agendapunt rond hemelwaterplanning op de gemeenteraad. Ook bomen zijn hierbij cruciaal. Bovendien zorgen ze voor zuivere lucht, geven ze beschutting tegen zon en wind en zijn ze een natuurlijke airco.

Plannen (*) tonen ons dat er een nieuwe diepere en bredere gracht zal worden aangelegd achter nieuw aan te planten bomen. We zijn er van overtuigd dat met creativiteit en goede wil de volwassen bomen behouden kunnen blijven. Het Merksplasse bestuur moet alleen bereid zijn om alternatieven te bekijken en uit te werken.

Zo zou de nieuwe gracht verder achter de bestaande bomen kunnen komen, het water kan afgeleid worden naar het nabijgelegen ven en bos om er te infiltreren, de eerste gracht kan terug worden geopend... Alles is beter dan het verminken van een mooie dreef door deze bomen te kappen. Het zou immers jaren duren voor de bomen terug een beetje omvang hebben en het uitzicht van een uniforme dreef kan nooit worden hersteld.


Samen in de bres voor de dreef.

De buurt wil deze bomenrij behouden en dat kan Groen alleen maar toejuichen. Intussen werden pamfletten opgehangen en bezorgden de buren al een petitie aan het gemeentebestuur maar dat houdt voet bij stuk.

We zijn er van overtuigd dat vele Spetsers deze mooi dreef willen bewaren. Groen steekt daarom de bewoners een hart onder de riem met deze extra petitie. Wil je mee strijden voor het behoud? Teken dan snel hiernast onze petitie!

Er loopt nog een openbaar onderzoek tot 18 oktober. We roepen ook op om bezwaar in te dienen tegen de voorliggende plannen. 


Waar een wil is, is een weg.

 

 

 

Al 390 ondertekenaars! Op naar 500
78%

Ja, ik teken

Door deze petitie te ondertekenen ga je akkoord dat Groen je gegevens verwerkt en bijhoudt volgens haar privacybeleid. Als je aanvinkt dat je e-mails wilt ontvangen, houden we je op de hoogte volgens je interesses. Je kan je gegevens opvragen, laten verbeteren of laten verwijderen.